%20(28).png)
Digital kompetens för företagens konkurrenskraft
Unik möjlighet för företag att öka sin digitala kapacitet
För att säkra företagens framtida konkurrenskraft behövs ökade digitala kunskaper hos medarbetarna. För att säkerställa detta startades projektet ”Digital kompetens för företagens konkurrenskraft” där små och medelstora företag inom tech och industrin erbjuds utbildningsinsatser inom digitalisering.
Under de senaste decennierna har förändringstakten i samhället ökat dramatiskt, och det kommer bara gå snabbare. Den teknikutveckling som nu sker i form av digitalisering, automatisering och artificiell intelligens påverkar företag, organisationer och människor i hela världen och får redan idag avgörande konsekvenser för företagens framtid. Men det skapar också nya möjligheter.
– I dagens digitala era är det absolut nödvändigt för företag att hålla jämna steg med teknologin för att fortsatt vara konkurrenskraftiga, säger Ida Thidblom, projektledare för projektet Digital Kompetens för företagens konkurrenskraft.
Digital kompetens för företagets konkurrenskraft är ett regionalt utvecklingsprojekt i Östergötland som drivs av Linköping Science Park i samarbete med Skill, IF Metall, Region Östergötland och Linköpings universitet. Projektet finansieras av Europeiska socialfonden och är en unik satsning som ger företag möjlighet att stärka medarbetarnas digitala kompetens.
– Projektet har en stor flexibilitet där deltagande företag har möjlighet att ta del av en workshop för att samlas kring företagets nuläge och önskade läge. Med workshopen som grund erbjuds sedan företaget utbildningar för ökad digital förmåga, säger Ida.
Majoriteten av utbildningsmodulerna har tagits fram av Linköpings universitet och täcker områden som digitala grunder, automation, artificiell intelligens (AI), grunder i programmering, Teknik och Etik och cybersäkerhet. I projektet erbjuds även utbildningar inom Excel och praktisk AI som tagits fram av Skill Academy.
Kurser som erbjuds genom projektet:
- Grunderna i Excel – Grundläggande kunskaper för att komma igång och arbeta med Excel som verktyg.
- Excel fördjupad – En fördjupning där du får lära dig använda några mer avancerade funktioner, tabeller, diagram och datahantering.
- Praktisk AI med produktionsdata – Grundläggande AI med fokus på praktiska exempel och användning av produktionsdata.
- Digital kompetens - vad digitalisering innebär och hur det påverka arbetsplatser.
- Grunder i programmering - att styra digital processer med programmering, praktiska övningar med enklare programmering i Python.
- Grunder i AI - introduktion och överblick av vad artificiell intelligens är, förstå begrepp och viktiga tekniker bakom, samt hur AI påverkar samhället.
- Cybersäkerhet – grundläggande kunskaper, de vanligaste hot och riskerna samt hur man kan skyddar sig.
- Automation - hur automation kan bidra till konkurrenskraft. Grunder i automation, vad det innebär och hur det kan påverka arbetsplatsen.
- Teknik och etik - viktigaste frågeställningarna man bör resonerar kring t ex styrande principer, människors integritet och risk för diskriminering.
Projektets olika delar och utbildningsmoduler är valbara utifrån varje företags intresse och behov, vilket gör det möjligt att anpassa insatserna efter specifika krav och mål.
Hur anmäler sig företag till projektet?
– Utbildningsinsatserna finns tillgängliga under 2025 och företag som är intresserade av att delta kan anmäla sitt intresse redan nu via denna länk. Det här är verkligen en möjlighet för företag att investera i sin framtid, Ida Thidblom, projektledare.
Om projektet:
Projektet finansieras av Europeiska socialfonden och pågår under hela 2025. Företag som är intresserade av att delta kan anmäla sitt intresse redan nu eller kontakta Ida för mer information.
%20(7).png)
Välkommen att kontakta oss!
